En politiker som synliggör de osynliga

Han drev ingen personvalskampanj. Trots det blev Anders Österberg (S), biträdande finansborgarråd i Stockholms stad, en av de mest kryssade politikerna i Järva. Nu är han med och leder arbetet med Fokus Järva, det rödgröna styrets nya förortssatsning. Ett skrytprojekt eller en långsiktig kraftsamling?

– Jag är så rädd att vi förlorar våra ungdomar.

En kvinna, en mamma, vädjar till de styrande politikerna i Stockholm. Det är en råfuktig januarikväll. Hon låter uppriktigt oroad. Pojkarna som återkommande visiteras av polisen här i Husby kan vara så unga som tolv år. Hur påverkar det tilliten?

Inne i Folkets Hus i Husby sitter en handfull politiker från den rödgröna majoriteten i Stockholm tillsammans med några representanter från boenderådet Husbyrådet. De har alla trotsat regn, slask och mörker i hopp om en mer aktiv medborgardialog.

– Polisen kan vara väldigt våldsamma när det visiterar, det är skrämmande.

Kvinnan som har ordet är en del av Husbyrådet.

Sedan hösten 2021 fungerar Husbyrådet som Husbybornas röst gentemot politiker och myndigheter. I dagsläget består det av elva ledamöter i blandade åldrar. Inom kort hoppas de kunna bli en remissinstans att räkna med, omöjlig att bortse från.

Kvällens möte är den första politikerträffen för rådet i sin nuvarande form. Men tiden är knapp. Politikerna är tvungna att gå tidigare än vad rådet hade hoppats på. Frågan om polisens visitationer är däremot så pass viktig att den får ta den tid det tar.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd, tar till orda:

– Vi har tagit upp detta med polisen och de har varit tydliga med att minska ner på visitationerna. 

Det blir kvällens sista inlägg.

Ämnena och frågorna har avlöst varandra i ett rasande tempo. Ska till Reactor, tidigare ungdomsgård i Husby, fortsätta stå tomt? Vad är planen för Husbybadet? Ska det rivas eller renoveras? 

Och så den underliggande frågan: Är Fokus Järva bara ännu ett kortlivat projekt? 

– Det är inte ett projekt, jag hatar projekt, säger Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd och menar att det är viktigt att det blir på riktigt.

Det räcker inte med dialog och projekt. Som en tänkbar fortsättning på Fokus Järva lyfter Clara fram medborgarbudgetering, vilket betyder att medborgare får möjlighet att påverka hur offentliga medel ska fördelas. Och nej, Reactor ska inte ska stå tomt. Och Husbybadet, som står och vittrar sönder, ska rensas upp. I någon form ska badet räddas, det är ambitionen.

– Det kan vi väl ändå säga? säger Clara och kastar en snabb blick på Anders Österberg (S), biträdande finansborgarråd, som nickar.

– Ja, det är klart vi kan, fortsätter Clara.

När mötet är färdigt tas en gruppbild. Några dröjer kvar i Folkets hus och diskuterar. På gruppbilden ser både politiker och Husbyrådets representanter nöjda ut. 

Han ser de osynliga, det kan du skriva.
— Kvinna, boende i Husby

Efter en stunds småprat vill Anders ha pizza, så han och jag promenerar de tusen metrarna till Restaurang Torget i Akalla. När vi har kommit halvvägs stannar en kvinna oss på Sibeliusgången. Hon känner igen Anders och vill prata. Jag tar demonstrativt ett litet steg bakåt. Anders och kvinnan pratar och umgås som om de vore gamla vänner och har känt varandra i många år.

Efter en stund kliver jag fram och presenterar mig. Berättar att jag ska intervjua Anders. Då skiner hon upp. Ögonen blir större men hon säger inget. Hon ser ut att leta efter de rätta orden. Till sist säger hon:

– Anders tar sig tiden att prata med alla som bor här, med alla de som inte brukar synas i debatten.

– Han ser de osynliga, det kan du skriva.

På Restaurang Torget avverkar Anders lugnt och metodiskt sin pizza. När tallriken är tom förklarar han vad Järvaborna kan förvänta sig av Fokus Järva:

Alla unga som söker feriejobb ska få det. Och i maj kommer bron mellan Ursvik och Rinkeby att öppna igen. Samma bro som Sverigedemokraterna ville riva.

Just nu förs samtal med flera byggherrar om att bygga större lägenheter, femrummare. Totalt planeras minst 10 000 nya lägenheter i Järva. Trångboddheten byggas bort.

Men utmaningarna är många och stora. En av de största är det låga förtroendet för de styrande politikerna.

– Som du märkte på mötet är tilliten låg. Många tror inte att saker ska hända, säger Anders.

Enligt honom beror det på att Järva under lång tid har försummats av de styrande politikerna. Och av myndigheterna. Det började redan 2012. Då varnade socialchefen i Rinkeby för att man inte kunde ta hand om alla unga som var på väg in i kriminalitet. Kort därpå förtidspensionerades socialchefen. Och av rapporten blev det inget.

– Efter det hamnade vi i grov kriminalitet, säger Anders.

Under samma tid, tidigt 10-tal, flyttade viktig samhällsservice från Järva. Försäkringskassan. Arbetsförmedlingen. Bankerna. Länge fanns inte heller något polishus. 

– Allt flyttade, säger Anders och menar att det finns likheter med hur det har sett ut i många bruksorter. 

Efter att vi tagit avsked vid Akallas tunnelbanestation minns jag mötet med Husbyrådet. Mammornas berättelser om polisens visitationer. Oron över att inte bli tagna på allvar, känslan av att besluten fattas över ens huvud. Hur det skär i den mellanmänskliga tilliten bland barn såväl som vuxna. 

Om Fokus Järva är ett skrytprojekt eller en långsiktig satsning får framtiden utvisa. Men sedan intervjun med Anders har det rödgröna styret anvisat mark för 1374 nya bostäder. Hälften ska bli hyresrätter.

På sitt Instagram-konto kommenterar Anders beslutet:

– Genom att vi markanvisar för fler lägenheter kan vi arbeta emot trångboddheten och för rimliga hyror.

Nästa
Nästa

De kallade mig rasist