Norge är ett ruttet land
1968 uppstod folkstorm i Norge. Anledningen var Hasse och Tages satiriska “Norgevisa”, en tonsatt förolämpning av vårt grannland, med den klassiska refrängen:
“Norge, Norge är ruttet land. Norrmänn, norrmän ett jävla rövarband.”
Norge har ännu inte riktigt släppt det. När Magnus Uggla dammade av Norgevisan på Idrottsgalan 2010 blev han prompt anmäld till JK av uppretade norrbaggar.
Norrmännen är uppenbarligen inte vana vid att få en uppsträckning, framförallt inte av svenskar. De är ju strängt taget bättre än Sverige på det mesta. De är rikare, bättre på skidåkning, har mer än en fjord och är på alla sätt ett vackrare och bättre land.
Men i klimatkrisens tidevarv har Sverige återigen fått möjligheten att slunga förolämpningar över våra arma grannar, trots att de är bättre på nästan allt annat.
Norge är nämligen ett land fullt av klimatskurkar. Sverige är kanske inte heller så bra på klimat, men vi är i alla fall inte lika hopplöst dåliga som Norge.
Borrar efter ny olja i arktis
Klimatfrågan var för all del stor i den norska valrörelsen. Partierna tävlade om att vara grönast och gjorde utfästelser om att Norge skulle ligga i framkant i omställningen. Men om någon trodde att det skulle leda till en tillnyktring angående landets oljepolitik misstog de sig ordentligt.
Efter valet delade regeringen snabbt ut 53 nya tillstånd till oljebolag som vill borra efter efter olja i Arktis. Dessa norska oljereserver motsvarar koldioxidutsläpp på minst femton miljarder ton, vilket är nästan sju procent av hela världens återstående utsläppsbudget. Samtidigt som man har för avsikt att släppa ut allt detta i atmosfären har Norge ett av världens mest ambitiösa klimatmål. Finurligt nog räknas inte oljan in i statistiken.
Europamästare i greenwash
Frågan är hur Norge kan leva med denna dubbelmoral i klimatfrågan. Delvis beror det på att de är duktiga på att använda sina oljerikedomar till att finansiera klimatsatsningar. Men framförallt är Norge ohotade Europamästare i greenwash. Den norska regeringen vill skapa världens mest hållbara olja under devisen att “oljeindustrin ska utvecklas, inte avvecklas”.
Bara begreppet “hållbar olja” borde i sig generera något slags PR-pris. Det statsägda oljebolaget Equinors kommunikation låter faktiskt nästan som en miljöorganisation - om man bara bortser från produkten de säljer. Huvudnumret i deras gröna PR är vad de kallar “fossilfri oljeutvinning”. Vad i hela världen är fossilfri olja, undrar förstås vän av ordning?
Jo, de pumpar upp oljan med förnybar energi. Briljant.
Lite som att ge bort en påse radioaktivt avfall i present, men slå in det i miljövänligt papper. Eller som en dålig Norgehistoria.
Bolaget borde kanske nått vägs ände i sitt grönmålande här, men vårt grannfolk verkar gå på det. Det enda partiet som krävde ett stopp för oljeutvinning, De Grønne, hamnade under fyraprocentsspärren. Samtidigt spås de norska oljeinvesteringarna öka rejält under året, som en följd av skattelättnader riktade mot olje- och gasindustrin.
Det ska sägas att jag gillar Norge. Sverige och Norge är goda grannar. Men en god granne bör säga till när den andre tror på villfarelser. Norge kan inte förvänta sig att vi ska låta dem komma undan med PR-trick som “fossilfri oljeutvninning” och “grön olja”.
Så kom igen nu, svenskar. Det är dags igen, för en uppsträckning av lillebror. Kläm i ordentligt:
“Norge, norge, det är ett ruttet land.
Norrmän, norrmän, ett jävla rövarband.”
Henrik Jalalian är ledarskribent på den gröna tidningen Syre, frilansskribent och miljöpartist. Han har ett besynnerligt intresse för förlisningen av Titanic.